Pages

Thursday, October 25, 2012

07:47.

satu petang dari petang-petang yang indah, berkatalah seorang anak kepada ibunya; "umi, semalam akak mimpi.. err". ummi pun diam saja, mendengarkan sampai habis, sambil senyum-senyum sikit. entah, mungkin sebab jalan ceritanya yang agak menggelikan hati.

sesudah bercerita, si anak tiba-tiba teringatkan; dulu, Nabi Yusuf pernah melakukan hal yang sama. Nabi Ibrahim pun pernah melakukan hal yang sama. 

bercerita tentang mimpi, bukankah selalunya terkait dengan kedekatan hati dan jiwa? sebab, kita tak menceritakan hal-hal mudah, atau sesuatu yang berbentuk 'privasi' pada sembarangan orang. persis kedekatan Nabi Yusuf dan Nabi Yaakub (yusuf : 4). persis keakraban Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail (as-soffat : 102).

dan, dari mimpi tercetus kisah-kisah pengorbanan.
terukir kisah-kisah agung dalam sejarah.

dan, kalau diimbas-imbas, 'eidul adha dalam erti korban-dikorban-terkorbannya pun, ada sinonimnya dengan kedekatan hati antara jiwa dalam sesebuah bait Islami, bukan? hubungan kekeluargaan yang tumbuh atas dasar iman dan cinta kepada Allah (at-tahrim : 6). Allahu!

selamat menikmati momennya bersama orang-orang tersayang!

--

walaupun, err mungkin ada sesetengahnya seseorang yang agak keterlambatan di situ;


peace.
salam 'eidul adha.

3 comments:

anis said...

seminggu mid break, seminggu juga tak update blog akak :)

takpe, anis settle kan dulu utk paper hari isnin ni. lepas tu baru catch up balik entry2 akak ;)

ukasyah shafei . said...

"sorry sbb tak teman awak buat assignmentsss :( "kata ukasyah kepada umairah.hehe

p/s: baru sampai usm. huhhh. akak,good luck exam n take care!semoga Allah permudahkan segalanya! ameeen =)

Umairah. said...

anis;
jazakillah, anis! terharu pulak, heh. nie yg nak updet tiap2 hari nie ;)

ukasyah;
"ohhh, takpa. memang akak tak penah ajak buat sekali pun. buat sorang2 lagi best, konsentrate gitu. errrghh"

ps: u too! ameen XD