Pages

Saturday, August 18, 2012

hadiah dari langit.

bismillah

pernah rasa dihempap? atau tertindih? atau dibaling dengan sesuatu? normal, kalau yang dihempap, ditindih, atau dibaling adalah sesuatu yang berada di sekeliling kita. 

tapi, sangat rare, kalau yang terjatuh atas kita adalah sesuatu yang 'istimewa' dari langit. untuk graviti objek istimewa yang (-rupanya) juga berjisim ini, memang buat aku tersentak sekejap. 

tambah-tambah bila tiba-tiba Adik bertanya, dengan simpul sengih bermakna;
"rasa-rasa Akak.. apa hikmah Allah?"

terdiam sekejap.
"hmm, ujian sabar di akhir Ramadhan, mungkin?"

Adik sengih. 

cuma, kalau yakin aku pada takdir Allah itu adalah; setiap satunya bersebab, cantik duduk letaknya, rapi susunanNya, sesuai dan tepat dengan perancanganNya, pilihan ujianNya, orangNya, masaNya, dan detikNya, aku tertanya-tanya, kenapa orang itu adalah aku, dan bukan orang lain? 

hmm?
istimewa.

cantik berseni sungguh, putih-hijau ala tentera.
terima kasih untuk hadiah dari langit, gagak petang!
cis. alhamdulillah!

ba'da asri. ramadhan 28. pekan kepala batas

--

"the gift at the end of fasting is NOT 'eid. but TAQWA". 

8 comments:

♥سيتي أينوم بنت أميج الدين said...

huhuhu.. adoila kakak..

istimewa betul tu kak. Allah free2 nak bg pahala sabar.

:D

-hazen said...

haha.

sabar ye.

Umairah. said...

uit, entri macam nie hot rupanya.
cepat masuk komen :P

--

ainum, hazen;
ahah. fasobrun jameel. :)
eid mubarak!

iremi nisces said...

Asalamu alaikum,

jazakAllah khair.

Laylatul Jaaizah - The Night Preceding Eid-ul-Fitr

Alyaa Ali said...

Assalamualaikum akak
Sungguh saya tertanya-tanya pada awalnya
Apa mungkin dapat iPad warna putih case corak baju tentera :P

Rupanya hujan di tengah hari. Eh XD

Salam eidul fitri akak :')
Andai punya rejeki nak datang rumah akak beraya okay ^^

the fikirman said...

"the gift at the end of fasting is NOT 'eid. but TAQWA". :D

anis said...

alhamdulillah, mukmin ni memang ajaib. bila diberi nikmat, dia bersyukur, bila ditimpa musibah juga mengucapkan syukur :) semoga kita istiqamah dengan ibadah2 kita sepanjang Ramadhan ni, ameen.

Akak, kita hutang untuk berjumpa :) saya dah jumpa Anis, and i'm looking forward to meet you after this, insyaAllah.

'eid mubarak. minal aidil wal faizin ^^

Umairah. said...

iremi;
waiyyaki. :)

alyaa;
hujan petang lah :P
eh, betul nak datang?
lai lai.

thefikirman;
oh, selamat berfikir.

anis;
oh ye? sayusahhil Rabbuna. ;)
'eidul mubarak, kullu 'am wa ent bikhayr.