Pages

Sunday, June 10, 2012

Random #3

kadang - kadang, kita kena promote diri sendiri
untuk orang tau kelebihan kita, untuk orang yakin dengan kita,
dan untuk kita; optimis dengan apa yang kita ada-

belajar, belajar, dan belajar
hmm

ini value yang didapatkan dari rancangan on air, astro ria.


____
ps: tapi bab promote diri aku selalu fail lah, huhu =,='

6 comments:

Jamilah Mohd Norddin said...

Setuju.
hanya orang yang betul-betul yakin boleh buat begitu.

:D

satu hari umy akan promosi: Ini buku saya. :D

Umairah. said...

jamilah:

hehe,
amin

jazakillah.
:D

Puteri said...

Dulu pernah jadi orang yg xnak promote diri. Cth: "Buat apa nak apply2 sek asrama ni, buat apa nak apply2 biasiswa ni. Cam xda harga diri." Akhirnya I'm hit by reality yg 'promote diri' termasuk dalam ikhtiar dan berusaha.
Rasulullah ajar promote akhlak islamiyyah dan fikrah islam kita. Dalam dakwah ini namanya izzah =)Sila promote!

-hazen said...

saya kurang setuju. tak tahu samada secara istilah atau maksud keseluruhan.

saya skeptik kepada orang yang suka promote diri.

saya lebih percaya, buktikan diri mampu dan orang akan cari.

permata kalau nampak kerdipnya, orang akan kejar. Pada masa sama, kaca dengan promosi yang bijak boleh berdiri sama tinggi dengan permata.

atau sebenarnya buktikan diri sendiri mampu juga satu bentuk promosi?

Umairah. said...

puteri:
jazakillah :D

rindu bertukar-tukar pendapat, bercerita tentang isu semasa dengan mira.

seriusli, rindu momen-momen itu.
XD

hazen:
mungkin saya yang salah pakai term, atau mungkin definisi term 'promosi' awak dan saya, berbeza. :)

tapi, maksud sama;
dan yang paling penting,
tindakan.

terima kasih, dan
selamat menulis buku-

XD

Puteri said...

umy: satu lontaran, kata2 IHAB; ha ana dza, inilah aku. daie sejak zaman berzaman mempromosi diri (model islam berjalan) =), rasulullah qudwah yg diperaku arab jahiliyah, tetap baginda 'menyuruh' mengikut baginda "inni taraktum fikum amrain", dalam buku muntolaq, ustaz ahmad ar-rasyid mengumpamakan daie sebagai orang yang mengangkat obor di padang pasir yang gelap. haruslah menunjukkan dirinya agar orang sesat tahu ke mana nak pergi. wA.

bercakap dalam kerangka izzah bukan riya..

hazen + umy: ya mungkin definisi yg dipakai berbeza. :)) setuju juga dgn pandngan ini...alibarah bil musammayat la bil asmaa.