Pages

Friday, May 11, 2012

kuiz #1

"bosanlah, asyik main PS, fb, twitter, lain-lain
cuba try yang ni pulak"

"jawab dulu, kalau mahu cuba
jawapannya, akan dituliskan kemudian"

"langkau-langkau pun boleh,
dan untuk soalan yang jawapannya ada dalil, 
kalau disertakan dalilnya lagi baik"

:')
--

1. siapakah antara Nabi yang dakwahnya paling lama?

2. apakah yang diminta oleh Asiah (isteri Firaun) kepada Allah s.w.t., sebelum beliau dibunuh?

3. apakah kisah terbaik dan terindah yang diceritakan oleh Allah s.w.t di dalam Al-Quran?

4. dalam surah Al-Kahfi, telah diceritakan tentang permusafiran Nabi Khidir dan Nabi Musa A.S. apakah tiga perkara yang dilakukan oleh Nabi Khidir yang menggugat kesabaran Nabi Musa A.S, dan mengapa?

5.siapakah nama perempuan terbaik di muka bumi?

6. namakan Nabi dan kaum, yang Allah telah timpakan bencana angin yang kencang kepada kaumnya?

7. namakan salah seorang sahabat yang diperintahkan oleh Allah s.w.t. untuk dipulaukan kerana ketidakhadirannya ke medan perang Tabuk?

8. namakan Nabi dan kaumnya yang Allah telah hidangkan dengan makanan dari Syurga?

9. namakan isteri Nabi, yang Allah telah sampaikan salam kepadanya melalui malaikat Jibril A.S?

10. namakan kaum yang telah membina rumah-rumah dengan gunung?

--
selamat mencuba!

moga kita sentiasa terinspirasi untuk menggali mutiara Al-Quran, 
kisah anbiya', dan para sahabat--

amin!
:D

13 comments:

tepianmuara said...

Nak teka boleh?

1. Nabi Nuh
2. rumah di syurga
3. alamak. Kisah Nabi Yusuf
4. a. Bunuh budak
b. rosakkan perahu
c. gali harta
(tak ingat susunan, padahal harini kena baca kan)
5. err, Maryam? Fatimah?
6. Kaum Aad, Nabi Hud
7. Aaa, teater Menunggu Kata Dari Tuhan, arahan Dinsman. Kaab bin Malik

8. Bani Israil. Nabi Musa. Maaidatam minas sama'

9. Aishah. macam sweet habis
10. jawapan no 6. teringat Petra.

Doakan kami ya exam Ahad ni. berturut pula. trimas.

tepianmuara said...

8. salah. Nabi Isa. aiyoo

Faaizz d. Zul said...

Bismillah...

1. Nabi Nuh a.s 900

3. Kisah Nabi Yusuf a.s [Yusuf 3]

4. membocorkan perahu, bunuh seorang budak, mendirikan tembok. tak ingat sebab2.
dalil-Surah Al-Kahf tak silap. dos Jumaat.

5. Maryam al-Muqaddasa, eh ye... (baru tgk filemnya haritu)

6. kaum Nabi Hud.

8. Nabi Musa a.s kan? bani Israel. masa sesat di Sinai.

err, belajo dr jawapan sebelah atas.

yg lain tu. skip. teneett.
*bunyi buzzer*

Umairah. said...

tepian muara, faaizz:
jawapan style.

walaupun ada jugak tersangkut sikit2. walaupun ada jugak yg macam berbaur soalan balik. err

tapi, still diterima. asalkan mencuba. tahniah atas kesungguhan menjawab-- xD

insyaAllah, kita akan selalu tenang bila exam hanyalah wasilah, bukan matlamat. :) mg dipermudahkan, amin.

ps: kuiz macam ni, preference brader ke eh? sisters? o_0

Alyaa Ali said...

tidak dijawab keranaaa...
sobs~
jwpn akan sgt menyedihkan.
betapa banyak lagi yg perlu bljr.
T____T
2 3 soalan je yg saya aware jwpn dia.
yang lainnn...

lalu ilmu dan bekalan apa yg saya ada nk dipersembahkan kpd Allah ni. :'(

Umairah. said...

alyaa ali:
eh, takpela adikku
itu pun tujuannya;

mencetus sedar, membina tahu serta faham dalam diri utk beramal. bukan akak nak tgk betul @ tak pun.

learning tu paling penting, walaupun jwb satu je. heh. ingat akak terer sgt ke? -,-'

okeh, cepat.
akak tunggu.
shoot-- xD

..::Srikandi Asytari::.. said...

kakak nak jawab! :D

1. Nabi Nuh a.s

2. istana di syurga

3. erk, xtau. tgk org atas. macam indah je semua cerita. *garu kepala*

4. a-melubangkan perahu. (18:71)
b-membunuh seorg pemuda. (18:74)
c-menegakkan dinding org y xmau kasi jamu mereka. (18:77)

5. xtau jugak. nak jawab Sumayyah, tapi org lain jwb Maryam.. *garu kepala sekali lagi*

6. Nabi Hud a.s

7. Kaab bin Malik

8. compiusss.. makanan dr syurga ngan hidangan dr langit tu x sama ey?
Nabi Isa a.s (5: 114-115)

9. tak tau -.-'

10. tak tau jugak.

akak, buat la kuiz lagi. eheh. best je main macam ni. sebab kena bukak reference book y lgkap dgn jwpn.

suka sebab byk y xtau. alhamdulillah.yay! dapt ilmu baru.
:DD

..::Srikandi Asytari::.. said...

nak copy. :)

cik.furas said...

nk copy o ice boleh??

Umairah. said...

ainum, cik furas:
dialu2kan :))

tepianmuara said...

mekasih!
(jawapan hujung2 semua salah. aiseh)

pi bincang ngan syeikh google lepas jawab tu, jumpa hadith ni

"Sebaik-baik wanita penduduk Surga adalah Khadijah binti Khuwailid, Fatimah binti Muhammad, Maryam binti Imran dan Asiyah istri Fir'aun."
(HR. Ahmad)

tak tau nak pilih mana. hah

Alyaa Ali said...

Alamak jwpn dh kelua ;)
Ok next time saya shoot!
InsyaAllah.
Hoyea!

Umairah. said...

tepianmuara:
sama2 :)
salah krn mencuba tu, ok.

alyaa:
okey, akak tunggu. :))