Pages

Wednesday, February 1, 2012

BERCINTA WAKTU BEKERJA.




Pernah tak dalam satu-satu organisasi, adakalanya kita tak sependapat? Berbeza pemikiran, tujuan, objektif dan lain-lain? Dan, adakalanya kita rasa orang-orang ini lambat bertindak, tak cekap, melambatkan masa meeting, berlengah-lengah, lambat berfikir dan sebagainya?

Apatah lagi, kalau orang yang dimaksudkan itu adalah presiden, program manager, secretary, hah! Khususnya mainboard.
 
Dan kita mula mengeluh sendiri, dalam meeting. Mohon dipercepatkan, sebab kita masih ada urusan lain yang lebih penting. 

Apa yang saya boleh cakap, adakalanya orang yang mengeluh itu saya sendiri. Dan tanpa sedar, hakikatnya saat itu saya sebenarnya membenci, dan mengutuk DIRI SENDIRI walaupun secara luaran, kita sedang memperlekeh orang lain. 

Hmm. Sebab apa? SINI sebabnya:

Bila sampai ke satu takah yang kita mungkin lebih cekap dari orang lain dalam bab pengurusan, atau certain aspek yang lain, kita mulai LUPA yang kita juga pernah belajar dan pernah lembap.

#(bukankah kita sedang mengutuk diri kita yang dulu?)

Bila sampai ke satu takah yang kita mungkin telah berjaya melepasi halangan, kita lupa yang dulu kita juga pernah GAGAL, dan pernah TEWAS berkali-kali.

#(bukankah kita sedang membenci diri kita yang dulu?)

Bila sampai ke satu takah yang kita mungkin telah jadi 'alim dan tahu, kita lupa yang dulu kita juga pernah jahil dan berdosa.

#(bukankah kita sedang memperlekehkan diri kita yang dulu?)

Hanya saja, kerana kita dikaburi dengan APA YANG KITA ADA SEKARANG, maka KITA LUPA SIAPA KITA DULU.

Kesalahan pada pundak orang lain, lebih terdahulu nampak berbanding kelemahan diri sendiri. 

Alangkah. Alangkah indahnya kalau kesusahan, ujian, kelemahan, kesukaran yang ditanggung orang lain, kita resapi dan hayati bersama, dengan membayangkan, “kalaulah aku di tempatnya..”

Sebelum melangkah jauh dengan kebencian, ataupun perasaan yang kurang enak, alangkah indah kalau terlebih dulu membayangkan, “sanggupkah aku dibenci orang lain?”

Allah, jangan sampai hatiku bongkak. Jangan sampai jiwaku sombong. Jangan sampai ke tahap itu. Rendahkanlah hatiku, rendahkanlah. Hamba sehambanya!

Dan, ajarkan hatiku mencintainya sebagaimana aku mencintai diriku sendiri.

Ikhlaskan hati.


_____
ps: cinta halal, lebih 'berkat' program kita! xD

dah ready untuk berprogram next sem? 
mari kita gempakkan uiam dengan program islami+pengurusan islami. hoyeah.

kredit: anger management 

4 comments:

Faaizz d. Zul said...

salam alayk'

entri ni, reflektif... sangattt.
biasanya kan meeting kalau di kampus dimulai dgn tazkirah, sampai giliran selalu takde idea.
sekarang, rasanya sudah sedia.

tq.

=)

*selamat berprogram*

Umairah. said...

w'salam wrt

alhamdulillah :)

ekspirien biasanya akan bentukkan tabiat & kebiasaan. skrg di kampus, siapa tahu nnt kat tmpt kerja plak?

engineer wajib tazkirah? subhanallah! inilah namanya, belajar bukan exam-oriented.

simple, tapi meaningful.
sikit, tapi praktikal.

great job~

Anonymous said...

semangat! :)

Umairah. said...

to huda:
:)