Pages

Wednesday, October 12, 2011

antara pencium-pencium tanah.




percambahan ilmu
harusnya membuatkan kau makin terduduk malu, tertunduk insaf
makin sujud menyembah bumi, hingga mampu kau cium bau tanah
meraba halus-halus debu yang menempel dahimu

dan hati kau mahu terus menguncup sehalus-halusnya
mengharap penuh setinggi-tingginya, pohon
tak berkembang sisa-sisa riak yang tadi melayukan
atau baki 'ujub, takabbur, yang sungguh meracun!

Tuhanku, Rabbul yang Maha Halus,
terdengar Engkau bisik hati, ternampak Kau hitamnya jiwa
dan dekatnya Engkau lebih dari urat tengkukku (Qaf: 16)
Maha Kaya, Maha Tahu, Maha Segala

jadikanlah aku antara si penyembahMu
pencium tanah, dan penyentuh debu kotor itu
yang terus sujud, tanpa lepas mensyukuri nikmatMu

Allahhu Allah
:'(




___
ba'da zuhri
12102011

2 comments:

nusrah said...

I do like this ..
umy kena letak button like kat sini..senang sy nak tenyeh button like byk2..ngeh3 ;)

[umairahshafei] said...

:)

oh, ada je button like, cuma kena view post nie.

btw, takpe. kalu tak like terang2an, like dlm hati pun okey. awk mmg supporter yg terbaeklah~ heh. :P

thank u, nusrah!