Pages

Thursday, February 24, 2011

AB Dua.A: Banyak kerja kan minggu nie? Assignment, quizzes, presentation, program..

B: Erm, makin sibuklah, makin kita pandai urus masa. 

A: Kadang, aku macam tak je. Makin tak teratur rasanya. Hari-hari macam ikut je flow seharian yang ada. Huu. Aku lemah la, B..

B: Memanglah semua benda susah sebelum senang, B.. Tak ada yang terus mudah. Inna ma'al 'usri yusra. Dalam kesusahan tu, ada kesenangan. Yakinlah. Belajar!

A: Hahh.. aku taktaulah B. Aku rasa macam aku banyak susahkan orang saja. 

B: Ingat balik apa Ustazah Rawda cakap. Kalau kita stress, check balik soul kita. Sebab, soul tu yang sebenarnya tengah bermasalah. Kalau belajar kerana Allah, tak akan stress punyalah. Exam ke, quiz ke, alah.. benda kacang je. Beban yang sikit.

A: Aku ingat tuu. Memang betullah jugak kan, kata Kak Ramlah semalam..

B: Apa dia?

A: Jangan kita anggap makin kita busy, kita seolah-olah dah meningkat dari tahap ke tahap yang lain. Jangan sombong atau takabbur. Erm, memang betul pun bab kita meningkat tu. Tapi, selagi mana urusan hati tak settle, masih mengaduh letih, masih lagi riak dengan tanggungjawab, masih lagi tak upaya menjana ikhlas, tu maksudnya kita tak meningkat pun lagi. Kan?

B: Yalah. Memang pun. Dan, aku setuju jugak bila Kak Ramlah nasihat lagi, orang yang hatinya penuh kecintaan Allah, tak akan rasa terbeban sedikitpun. Makin banyak bebanan, makin dia suka, makin dia cinta, dan Allah pun mencintai dia. Subhanallah.

A: Fikir-fikir balik kan B, sebenarnya bila kita busy lah, sepatutnya hati kita kena lebih dekat dengan Allah. Bukan bacaan Al-Quran makin kurang. Bukan ibadah sunat makin kurang. Bukan zikir makin kurang. Betul tak?

B: Macam mana kau boleh kata camtu?

A: Yalah.. sebab bila bertambahnya beban, kita memang tersangat-sangat perlu pertolongan Allah. Pertama, pertolongan minta Allah mudahkan kesemuanya. Jaga hati kita, masa kita, kesihatan kita, semangat kita, kekuatan kita, muamalah kita, ikhtilat kita.. Dan, banyak lagi..

Kedua, minta Allah ikhlaskan niat kita untuk terima semuanya, dan beramal sebaik mungkin. Ketiga, supaya Allah terima segala amal kita sebagai ibadah. 

B: Ya Allah, memang sungguh pun. Kena tambah ibadat lagi nieh. Dari ibadahlah, semua tu akan sampai kat kita. Iman, kekuatan, semangat, ikhlas, redha.. Kan? Moga Allah lapangkan hati, kuatkan semangat, luruskan niat, bersihkan jiwa, jernihkan akal kita.. Moga tabah, A! Terus kuat, okeh. 

Amin.
ingat Allah selalu. 
jangan takut, kita ada Dia.
:)

No comments: