Pages

Thursday, January 6, 2011

Malu.


Hampir-hampir masuk waktu Zohor. Dan, waktu tengahari rembang semalamlah, baru teringat nak print dan fotostat nota. Satu untuk diri sendiri, Dijah, dan Kak Wa. Cepat-cepat melangkah, mudah-mudahan sempat sebelum ke kelas.

PC satu ada orang guna. Beralih kepada PC dua, mujur tak berorang. Dalam masa menunggu thumbdrive beroperasi, kedengaran orang sebelah tengah merungut entah apa. Mungkin sebab hasil kerja yang dia nak, tak seperti yang terpapar pada skrin komputer.

Dan, seorang-yang-saya-rasa-pekerja baru, cuba-cuba untuk membantu.

Selesai print.
Alhamdulillah.

Dia yang di sebelah tadi masih lagi tercatuk di situ, bercakap-cakap sendiri. Seorang-yang-saya rasa-pekerja baru pun tak dapat membantu. Mungkin sebab dia guna arabic software, maka komputer yang tiada program itu, tak boleh terima. Entah, saya pun jahil juga bab-bab software dan programming ni.

Berpuas hati, maka saya keluarkan duit, dan beri pada seorang-yang-saya-rasa-pekerja-baru tadi. Dia macam teragak-agak menerima. Pelik juga. Dalam hati berkira-kira juga, mungkin pekerja baru, jadi dia tak berapa tahu sangat urusan dan harga di sini.

Dia cepat-cepat berjalan ke kaunter depan, tanya harga pada pekerja lain. Orang tengah ramai. Peak hour. Pekerja-pekerja yang lain pun nampaknya macam sungguh-sungguh sibuk.

Dia tercari-cari bekas simpanan duit. Lantas beri baki, dan saya pun beredar. Tak jadi fotostat, sebab ramai orang sangat. Fikirnya, elok ke kedai sebelah sajalah.

++++++


Oleh sebab kedai sebelah pun ramai orang, saya patah balik. Dan ternampak pakcik yang biasanya jaga bahagian printing. Pakcik ucap terima kasih pada seorang-yang-saya-rasa-pekerja-baru tadi. Macam saling bertukar tempat. Pakcik itu datang, dan seorang-yang-saya-rasa-pekerja-baru tadi berlalu pergi.

Oh no!

Saya silap.

Student jugak rupanya. Patutlah macam teragak-agak saja tadi.

Kalaulah tadi dia kata,

"Eh, saya bukan pekerja sini. Tanya kaunter depanlah."

Mesti agak memalukan seorang perempuan yang nampak confident lebih je tadi. Lelaki kan biasanya terus-terang saja. Tak berbasa-basi. Seorang yang objektif, tak banyak berdolak-dalih.

Haihh.
Sudahlah ramai orang tadi. Huu.

Peristiwa ini sebenarnya macam biasa-biasa saja. Dan, bila sekali imbas, memang tak rasa apa-apa. Cuma, bila terfikir balik, rasanya macam lain. Bukanlah perasaan jatuh cinta tiba-tiba atau apa, cuma rasa,

"Subhanallah, dalam banyak-banyak orang, ada lagi pemuda macam ni yang masih melindungi dan menjaga malu seorang perempuan. Ikhlas."

Akhlak.

Barokallahhulak.


yang paling menjaga hak dan malu
seorang wanita,

adalah Rasulullah.

betapa wahai kekasih Allah,
aku merinduimu,
saat ini.

Allahhumma Solli 'Ala Sayyidina Muhammad.
Wa'ala Alihi Wasohbihi Wasallam.

No comments: