Pages

Tuesday, November 23, 2010

Bangun.

Bila terbiasa berprogram, rasa sangat kosong di rumah. Biasanya, kalau hari minggu di sana, ada daurah tarqiyah. Pendek kata, program selama dua jam untuk peningkatan iman. Mulanya, memang akan rasa liat sangat nak pergi. Nafsu mula bermanja-manja, minta tambah lena. Tapi, kalau dipaksa juga, memang takkan pernah menyesal. Sekali jejak ada rasa kesegaran. Macam disimbah dengan air sejuk. Subhanallah, cukup menenangkan. 

Tiba-tiba rindu. Rindu nak merasai "kesegaran" itu. Herm.

Waktu petang sebegini memang menduga. Waktu lepas makan tengahari. Waktu mata tersangat lali. Waktu banyak drama mula beraksi. 

Padahal kalau diikutkan, banyak lagi hal bermanfaat yang boleh dibuat. Lipat kain, baca buku, berkebun petang-petang, menghafal Al-Quran atau hadis, dan banyak lagi. Terserlah sudah kemalasan yang mula menjengah hati. Allah..

Laptop pula tiba-tiba meragam. Demam panas dengan kadar suhu yang bukan lagi paras normal, sampai keluar bau hangit. Takut pulak nak guna, nanti buatnya meletup tiba-tiba.

Maka, tak dapatlah menyambung bacaan yang terbengkalai. Risalah untuk Ukhti Muslimah, karangan Syed Qutb, dan e-book yang lain. 

Rancangnya, kalau boleh memang nak habiskan semua bacaan yang terkumpul sepanjang cuti ni. Tapi, satu buku pun tak terkhatam lagi. Orang yang tak berdisiplin, memang akan jadi macam tu. Huhu.

Rasanya, dari minggu lepas lagi, bacaan asyik sama saja. Muka surat tak berganjak pun. Solusi pun belek-belek macam tu saja. Aduh. Kalau tiap-tiap hari macam ni, memang parah. Masa memang akan banyak masa terbuang. Tapi dalam hati memang tak pernah terpadam niat, nak memiliki satu buku lagi. Heh. 

Setiap kali cuti, memang wajib tambah koleksi. Walaupun bacaan, tidaklah sebanyak mana. Hehe. Bangunlah diri. Bangunlah dari lena!

Hermmm. Hari ini juga, belajar satu benda: 
Fake it, to make it. :)

_______
bebel dalam senyap,
3.58 p.m.
homey.

1 comment:

Anonymous said...

Boleh akak share link nk baca e-book yang menarik. tq